Kandidati za najboljšo inovacijo 2022 (2. del)

Tokrat vas seznanjamo z drugim sklopom šestih zelo aktualnih kandidatov za najboljšo inovacijo 2022, in sicer tiste, ki izboljšujejo e-mobilnost in shrambo energije. Na prihajajoči Inovacija energetike ’22 lahko za svojega favorita glasujete v živo.

  Baterijski hranilniki električne energije bodo ena od osrednjih tem letošnjega dogodka. Ivan Štamol iz podjetja C&G bo predstavil glavne prednosti njihove rešitve, ki so jo poimenovali AMBER. Gre za modularno izvedbo hranilnika, ki je zasnovan na najnovejši tehnologiji baterij, sistema za upravljanje z baterijo (BMS), pretvornikov in naprednim krmilnim sistemom, ki podpira učinkovito obratovanje OVE, distribucijskega omrežja, industrijskih porabnikov in mikro omrežij, lahko pa služi kot podpora pri regulaciji frekvence in napetosti oziroma kvaliteti električne energije. AMBER rešuje problem stabilnosti mreže ter predstavlja rešitev za mikro  omrežja, kjer se pojavlja vedno večja zahteva po baterijskih hranilnikih. Testni poligon, kjer projekt poteka in kamor je umeščen AMBER je v TP Gimnazija Velenje.

Za najboljšo inovacijo se bo potegoval tudi Mitja Koprivšek iz podjetja ETI Elektroelement, ki bo udeležencem predstavil zaščito enosmernih baterijskih tokokrogov v električnih vozilih in stacionarnih baterijskih hranilnikih. Gre za inovacijo na področju uporabe t.i. pyro-stikal v kombinaciji s talilnimi varovalkami. Pyro-stikala so znana s področja tehnologij zračnih vreč in so pred nedavnim prišla v področje izklapljanja enosmernih tokokrogov v e-vozilih. Izkazalo se je, da imajo sama pyro-stikala prenizko izklopno zmogljivost, zato so v ETI-ju razvili patentirano kombinacijo pyro-stikala in talilne varovalke. Prispevek bo pokazal prednosti te izvedbe in vsa možna področja uporabe.

O kombinaciji sončne elektrarne, baterijskega hranilnika in e-polnilnic pa bo govoril Tadej Demšar iz Petrola. V sklopu EU projekta NEXT-E so na eno od njihovih avtocestnih prodajnih mest pilotno postavili baterijski hranilnik (210 kWh / 300 kW), ki je primarno namenjen zagotavljanju energije za dve ultra hitri (2 x 175 kW) in eno hitro polnilnico (100 kW) za električna vozila. Del energije v polnilnico se zagotovi iz omrežja, del pa iz baterijskega hranilnika. Tak način delovanja zmanjšuje stroške omrežnine za obračunsko moč za več kot 50 odstotkov. Zaradi zagotavljanja zadostne energije v hranilniku se hranilnik polni iz omrežja vedno, ko količina energije pade pod določeno mejo – cilj je, da hranilnik ohranjamo poln in je pripravljen na polnjena električnih vozil. Na bencinskem servisu deluje tudi sončna elektrarna, ki viške proizvedene energije oddaja v omrežje in posredno tudi v baterijski hranilnik.

Jernej Suhadolc se bo posvetil razvoju naprednih in enostavno uporabnih plačilnih sistemov na EV polnilnicah. S svojo rešitvijo, imenovano justCHARGE, želijo izboljšati izkušnjo polnjenja na javnih polnilnih mestih ter svojim uporabnikom zagotoviti hitro in enostavno uporabniško izkušnjo. justCHARGE deluje brez nepotrebnih aplikacij na telefonu ali fizičnih identifikatorjev, kot so RFID kartice.

Na govorniškem odru bo nastopil tudi Marjan Kavčič iz industrijskega podjetja Domel, kjer izdelujejo električne motorje. Kavčič bo med petminutnim nastopom predstavil razvoj celostnih rešitev elektronsko komutiranih puhal za uporabo na gorivnih celicah. Njihova puhala so prilagojena za aplikacije, kjer je delovni medij zrak, ta pa se že dolgo vrsto let vgrajujejo tudi v gorivne celice. Pri teh aplikacijah so zaznali potrebo po višji stopinji zaščite, zato so nadgradili puhalo za zrak z višjo stopnjo zaščite – IP 55. Poleg tega so za namene uporabe na gorivnih celicah pred časom končali z razvojem puhala za vodik in tako nadgradili njihovo produktno platformo.

Kot odgovor na trenutno situacijo, ko dvig cen in napovedano povečevanje porabe energentov ter surovin v prihodnosti povečuje pritisk na družbo, podjetja in na okolje, so v podjetju Iskraemeco zasnovali projekt Zelenega Pingvina – družbeno in tehnološko inovacijo, ki rešuje okoljske in družbene izzive s pomočjo izobraževanja in vključevanja prebivalcev. Sergej Zavrnik bo pojasnil, kaj vse se skriva v preprosti aplikaciji, platformi in igri, ki izobražuje otroke o tematikah, kako zmanjšati ogljične emisije, z uporabo manj virov energije, uvedbo trajnostnega življenjskega sloga in tako na splošno, pripomorejo k zmanjšanju vpliva na okolje. Pri Iskraemeco želijo dokazati, da vsak posameznik, ki poseduje dovolj znanja in informacij za zmanjšanje porabe energije in virov, lahko vpliva na okolje in našo prihodnost.

Udeleženci vodilnega srečanja “think tank” soustvarjalcev novih energetskih rešitev, ki bo 5. oktobra na Brdu pri Kranju, bodo imeli v interaktivni razpravi še pred glasovanjem možnost, da prijaviteljem zastavijo vprašanja. Znan je tudi eden od dveh moderatorjev predstavitev – to bo mag. Krešimir Bakić.

Kot rečeno, če želite predstavitve inovativnih primerov spremljati v živo, se lahko prijavite tukaj. Cenejše vstopnice si lahko zagotovite vse do torka 27. septembra.

Vabljeni tudi na naše druge vodilne dogodke s področja energetike, o katerih lahko preberete več tukaj. Vabimo vas, da se prijavite na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vseh naših dogodkov v 2022 in 2023, kot boste tudi zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Energetika in okolje 22, Prosperia, 12. Vrh zelene energetike

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna