Kandidati za najboljšo inovacijo 2022 (1. del)

Inovacija energetike ’22, vodilno srečanje think tank soustvarjalcev novih energetskih rešitev, bo letos povsem v znamenju iskanja inovativnih rešitev, ki so zaradi kriznih razmer bolj pomembne kot kadarkoli prej. Predstavljamo prvih šest, ki v večini izboljšujejo energetsko učinkovitost in ki se bodo potegovale za naziv ”najboljša inovacija 2022” po izboru udeležencev. Boste med njimi tudi vi?

Lahko smo veseli in ponosni, da imamo v Sloveniji kljub pregovorni majhnosti izjemno veliko število prodornih in inovativnih energetskih podjetij, ki s svojimi inovacijami navdušujejo tudi v tujini.

Med njimi je na primer INEA, kjer se ukvarjajo z rešitvami za pametne tovarne in energetiko prihodnosti. Dr. Gregor Černe bo spregovoril o sistemu za upravljanje aktivnih odjemalcev v oblaku – Cloud EMS (Cloud Energy Management System), s katerim se poenostavi vključitev odjemalcev kot razširi njihov nabor, ki poleg industrijskih lahko vključi še komercialne in gospodinjske odjemalce. Prednost takšnega sistema je njegova dostopnost, neodvisnost od komunikacijskih protokolov ciljne naprave, lažje upravljanje in vzdrževanje. S postavitvijo sistema v oblaku se izognemo visokim stroškom fizične strojne opreme in nameščanja na vsaki lokaciji, še posebej v primeru geografske razpršenosti malih odjemalcev, na primer stanovanjske soseske.

Inovativni primer bo predstavil Jože Torkar iz Resalte, ki bo predstavil dekarbonizacijo ogrevanja z energetskim pogodbeništvom na primeru Term Ptuj. Pojasnil bo, kaj je poslovni model pogodbene oskrbe z energijo (Energy Supply Contracting-ESC), ki ga je mogoče uporabiti v storitvenem sektorju, industriji in javnem sektorju. Z inovacijo želijo pokazati možnosti zamenjave fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije, konkretno geotermalno energijo, ki omogoča hitrejše doseganje ciljev energetske učinkovitosti in uvajanja obnovljivih virov energije, s končnim ciljem doseganja ogljične nevtralnosti.

S predstavitvijo inovacije bo prav tako nastopil Dejan Seršen iz podjetja Exor Eti, ki bo govoril o vodenju in komunikaciji pri proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov ali baterijskih sistemih v eni programski rešitvi. Pojasnil bo, kako so si pri njih zamislili komunikacijo med krmilniki elektrarne (t.i. Power Plant Controller) ali baterijskega sistema ter nadrejenimi sistemi nadzora. Navadno so v energetiki zahteve PPC in komunikacije s centri vodenja praviloma pokrite v oblike ”hardware” rešitve, z zenon programsko opremo pa so uspeli te dve zahtevi združiti skupaj s SCADA-o v celovito rešitev na lokalnem industrijskem računalniku.

Še ena zelo zanimiva tema bo izkoriščanje energije morskih valov. David Volk bo pojasnil, da valovi v morjih in oceanih letno proizvedejo nekajkrat več energije, kot so potrebe celega sveta. V podjetju Sigma energija razvijajo in komercializirajo tehnologijo Sigma WEC za pretvorbo energije morskih valov v električno energijo, da bi izkoristili vsaj majhen del tega bogatega obnovljivega vira energije. Največ vlagajo v razvoj programske opreme in komponent, testirajo majhne modele, leta 2017 pa so splavili prvi manjši prototip na morju. Po uspešnem testiranju so konec leta 2019 pridobili sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije za razvoj naprave polne velikosti za Sredozemsko morje.

Tadej Šinkovec iz Elektro Ljubljana pa bo v svoji predstavitvi govoril o nečem, kar se v zadnjem času najpogosteje omenja v povezavi s sončnimi elektrarnami: o transformatorskih postajah. Te so eden ključnih elementov v distribucijskem elektroenergetskem omrežju, zaradi česar je njihov nadzor pomemben in lahko pripomore k zagotavljanju zanesljive in kakovostne oskrbe končnih uporabnikov, izboljšuje parametre obratovanja omrežja ter omogoča koordinirano vključitev novih tehnologij in storitev v distribucijski sistem. Na konferenci bo predstavljena lastno razvita aplikativna rešitev za nadzor preobremenjenosti in napetostnih razmer transformatorjev v transformatorskih postajah na področju Elektra Ljubljana ter analiza potenciala fleksibilnosti na distribucijskem področju za zagotavljanje stabilnosti in vzdržnosti omrežja.

Petrol bo zastopala Ljupka Vrteva, ki bo govorila o računalniškem programu za napovedovanje potrebne toplote za dogrevanje vtočnega zraka v mehanskem prezračevalnem sistemu. Ta je bil zasnovan s ciljem, da vsak, ki je vpleten v energetiki in stavbni tehniki lahko s pomočjo izdelanega programa napove potrebne toplote za dogrevanje vtočnega zraka že v fazi investicijskega projekta oziroma napove rabo toplotne energije za prezračevanje stavbe s pomočjo mehanskega prezračevalnega sistema z ali brez vračanja odpadne toplote.

Pet-minutne predstavitve inovacij bodo potekale v dveh vzporednih vozliščih, ki jim bodo sledili 15 minutni razgovori s predstavitelji inovacij, nato pa bodo udeleženci dogodka preko glasovanja izbrali prejemnika priznanja za ”najboljšo inovacijo 2022”. Če želite predstavitve spremljati v živo in glasovati za svojega favorita, se lahko prijavite tukaj. Trenutno si lahko v predprodaji zagotovite cenejšo vstopnico.

Ne pozabite, Inovacija energetike ’22 bo potekala 5. oktobra na Brdu pri Kranju, že naslednji teden pa bomo predstavili še drugo polovico prijavljenih inovacij. Ne zamudite!

Vabljeni tudi na naše druge vodilne dogodke s področja energetike, o katerih lahko preberete več tukaj. Vabimo vas, da se prijavite na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vseh naših dogodkov v 2022 in 2023, kot boste tudi zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Inovacija energetike 2021

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna