Inovacija energetike ’22

14. Vrh inovativnih v energetiki
Pospeški zelenega prehoda v času krize
Brdo pri Kranju, 5. oktober 2022

Kako z inovacijami nad energetsko krizo?

Nove krizne razmere potrebujejo nove energetske rešitve bolj kot kadarkoli doslej.

Zato vas vabimo, da se pridružite vodilnemu srečanju “Think tank” soustvarjalcev novih energetskih rešitev, kjer se med prvimi:

  • Seznanite z novimi trendi, novimi tehnologijami in poslovnimi modeli za REPowerEU: učinkovito vodenje oskrbe in prihranki energije, hitreje do obnovljivih virov energije, FV in samooskrba, vodik, prožnost in izgradnja infrastrukture.
  • Več kot 10 aktualnih primerov inovacij.
  • Več kot 25 govorcev.

Vodilno srečanje kaže nove trende, povezuje ambiciozne in inovativne akterje iz različnih industrij, vodilne predstavnike oziroma strokovnjake energetskih družb, znanosti in institucij, ki razvijajo inovativne energetske rešitve za zeleni prehod ali, ki željo to postati.

Udeleženci – do sedaj tudi več kot 170 udeležencev na posamezni konferenci.

Vodilno srečanje je lahko sijajna priložnost za vašo promocijo, razstavljanje ali pokroviteljstvo, kontaktirajte nas.

POKROVITELJI

Organizator:
Zlati pokrovitelj:
Iskraemeco logo min
Partner e-mobilnosti:
Porsche Slovenija MOON
Pokrovitelji:
GIZ DEE logo Prosperia
Pokrovitelji:
Eles Prosperia logo
Pokrovitelji:
EIMV
Pokrovitelji:
INEA logo
Mali pokrovitelji:
Sonce logo
Mali pokrovitelji:
Danfoss logo
Promotor inovacij:
Petrol logo Prosperia
Medijski pokrovitelj:
Nas stik logo Prosperia
Podpornik:
CIGRE CIRED logo

GOVORCI

Več kot 25 govorcev, odločevalcev in vodilnih strokovnjakov bo z vami izmenjalo izkušnje in aktualne trende zelene transformacije.
Luis Goncalves
Luis Goncalves, Iskraemeco
Luis Goncalves je dipl. inženir elektrotehnike, z zaključenim študijem MBA na Univerzi v Seattlu. Od februarja 2018 opravlja funkcijo glavnega izvršnega direktorja skupine Iskraemeco.
Ima več kot 20 let izkušenj v energetski dejavnosti, ki vključuje tudi industrijo pametnega merjenja.
Svojo karierno pot je začel leta 1991 pri podjetju ABB, in zasedal različne položaje v EMEA regiji in Južni Ameriki.
Od leta 2002 do 2007 je delal pri prodjetju Ruhrgas Industries/E.ON, kjer je igral ključno vlogo pri razvoju mednarodne strategije na področju merjenja, ki je med drugim vključevala nakup merilnega podjetja Elster leta 2007. Med leti 2007 in 2015 je zasedal številne ključne položaje pri podjetju Elster in bil član transakcijske ekipe Elster-Honeywell.
Podjetju Oracle Utilities se je pridružil leta 2016 kot podpredsednik za EMEA regijo, s primarnim poudarkom na preoblikovanju licenčnih programskih rešitev v rešitve v oblaku.
Od novembra 2021 je član izvršnega odbora ESMIG, od julija 2022 tudi podpredsednik združenja ESMIG.
dr. Miha Bobič
dr. Miha Bobič, Danfoss

Doktoriral je iz strojništva na Univerzi v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil v podjetju Danfoss Trata, kjer je 18 let vodil globalni razvoj, danes pa je podpredsednik poslovne enote Daljinska energetika. Dodatno se je šolal iz poslovne administracije na različnih šolah. Aktiven je v standardizaciji, Gospodarski zbornici, v Fraunhofer inštitutu in predava na tehničnih Univerzah. Je tudi predsednik projekta »Inženirke in inženirji bomo«, ki promovira tehnične poklice med mladimi, predvsem dekleti.

mag. Nada Drobne Popovič
mag. Nada Drobne Popović, Petrol

Je magistrica upravnih znanosti. Leta 1996 se je zaposlila v podjetju RLS d.o.o., kjer je leta 2001 postala pomočnica direktorja. Karierno pot je leta 2008 nadaljevala v podjetju SŽ ŽGP d.d., kjer je bila od leta 2009 poslovna direktorica. Leta 2012 je postala direktorica področja za ekonomiko in pozneje še pomočnica generalnega direktorja v podjetju Slovenske železnice d.o.o. Leta 2013 se je zaposlila v Slovenskem državnem holdingu, kjer je oktobra 2015 postala članica uprave odgovorna za korporativno upravljanje kapitalskih naložb, finance, informatiko ter prevzeme in prodajo. Junija 2018 se je zaposlila v podjetju SIJ Acroni d.o.o. na delovnem mestu finančne direktorice. Nadzorni svet družbe Petrol d.d., Ljubljana jo je imenoval na mesto predsednice uprave družbe Petrol d.d., Ljubljana, za petletno mandatno obdobje s pričetkom 11. februarja 2020.

Dusan Lukic Prosperia
Dušan Lukič, Porsche Slovenija

Strokovnjak na področju e-mobilnosti in novih oblik trajnostne mobilnosti, dolgoletni avtomobilistični novinar in urednik, ki je v več kot dvajsetletni karieri preizkusil nekaj tisoč različnih avtomobilov. Ko gre za trajnostno mobilnost in energetske rešitve zanjo, sodi med vodilne slovenske strokovnjake, novinarske vode pa je leta 2019 zamenjal za ustvarjanje novih mobilnostnih in energetskih konceptov in storitev: v podjetju Porsche Slovenija vodi projekt Nova mobilnost, kjer se ukvarja prav z novimi poslovnimi modeli na področju e-mobilnosti, digitalizacije mobilnosti in energetike.

Mojca Černelč Koprivnikar, Prosperia
Mojca Černelč Koprivnikar, moderatorka, Prosperia

Ustvarjalka in voditeljica številnih naprednih in inovativnih strokovnih dogodkov ter omizij, predavateljica in strokovnjakinja za energetiko ter ustanoviteljica in direktorica podjetja Prosperia. Verjame v ustvarjalno moč inovativnosti in rasti posameznikov ter organizacij z naprednimi strokovnimi dialogi in povezovanji.

mag. Uroš Salobir, ELES
mag. Uroš Salobir, ELES
Mag. Uroš Salobir je v družbi ELES zaposlen že več kot 20 let. V tem obdobju se je največ ukvarjal z interno in mednarodno koordinacijo na področju obratovanja elektroenergetskih sistemov, trgov z električno energijo, infrastrukturnih projektov in tehničnih informacijskih sistemov. Bil je začetnik strateško inovacijskih aktivnosti v družbi in odgovoren za izvajanje nekaterih najzahtevnejših inovacijskih projektov v zgodovini ELESa. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi področja za strateške inovacije, ki ga trenutno vodi.
mag. Igor Steiner
mag. Igor Steiner, INEA
Mag. Igor Steiner je vodja oddelka Energetika in ekologija v podjetju INEA, kjer je zaposlen vse od njene ustanovitve leta 1987, ko se je odcepila od Instituta Jožef Stefan z namenom prenašanja raziskovalnih dosežkov v industrijo. Kot avtor in soavtor strokovnih del na področju vodenja procesov in upravljanja z energijo je že celo kariero tesno povezan z razvojno-raziskovalno dejavnostjo. Trenutno koordinira evropski RR projekt GIFT, ki s 17 partnerji iz 7 evropskih držav razvija nove rešitve za energetsko učinkovitost, prožnost in neodvisnost geografskih otokov s poudarkom na medsektorskem povezovanju.
Gregor Novak, Sonce
Gregor Novak, Skupina SONCE in SunContract
Gregor Novak ima za sabo skoraj dve desetletji izkušenj na vodilnih mestih v slovenski energetiki. Pred ustanovitvijo Skupine SONCE je delal v dveh najpomembnejših nacionalnih elektro-energetskih podjetjih v Sloveniji. Kot vodja informatike je sodeloval pri vzpostavitvi podjetja BORZEN. Kasneje pa je prevzel vlogo direktorja Sektorja IKT pri ELESu. Pred več kot desetimi leti je skupaj s partnerji ustanovil Skupino SONCE, ki se ukvarja z investicijami v obnovljive vire in z gradnjo sončnih elektrarn. V 2018 je kot direktor z mednarodno ekipo vzpostavil prvo P2P energetsko tržnico na blockchainu, SunContract.
Gorazd Lampič
mag. Gorazd Lampič, Elaphe
Mag. Gorazd Lampič je direktor in soustanovitelj podjetja Elaphe pogonske tehnologije d. o. o. Od ustanovitve leta 2006, je bil pretežno odgovoren za razvoj inovacij in strateško upravljanje podjetja.
V zadnjih letih Gorazd so-kreira evropske razvojne politike, preko globalnih strank in investitorjev pa prinaša nove rešitve širše v svet.
Gorazd obožuje izzive, ki jih v podjetništvu ne manjka. Prav tako je tudi strasten šahist, atlet in ljubitelj mnogih strateških iger in športov.
Borut Rajer
mag. Borut Rajer, Borzen
Mag. Borut Rajer je direktor energetskega področja pri družbi Borzen, slovenskemu operaterju trga z električno energijo. Njegovo delo zajema nadzor in razvoj dejavnosti operaterja (»market operations«), na področju obnovljivih virov ter učinkovite rabe energije pa predvsem aktivnosti Centra za podpore, operativnega izvajalca podpornih shem za OVE in SPTE v Sloveniji. Druge aktivnosti vključujejo analizo energetskih trgov, spajanje trgov z elektriko ter področje potrdil o izvoru. Sodeloval je oziroma sodeluje tudi v več slovenskih in mednarodnih delovnih skupinah. Od januarja 2018 je član upravnega odbora EuroPEX, združenja evropskih energetskih borz, kjer je bil prej vodja delovne skupine za okoljske trge. Več let kot gostujoči predavatelj predava na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani pri predmetu Ekonomika energetike.
Tomaž Benedik, Danfoss Trata d.o.o.
Tomaž Benedik, Danfoss Trata
Po končanem študiju strojništva na Univerzi v Ljubljani se je Tomaž Benedik zaposlil v podjetju EL-TEC Mulej, kjer je začel nabirati izkušnje iz področja daljinske energetike. Svojo karirero je nadaljeval v podjetju Petrol, kjer je se je ukvarjal z energetsko sanacijo objektov in načrtovanjem, izgradnjo ter optimizacijo obratovanja daljinskih energetskih sistemov. Trenutno je zaposlen v podjetju Danfoss, kjer je zadolžen za kreacijo novih idej in rešitev s področja daljinske energetike.
mag. Igor Podbelšek foto
mag. Igor Podbelšek, EIMV
Igor Podbelšek je v začetku leta 2021 na EIMV prevzel vodenje oddelka za vodenje in delovanje elektroenergetskih sistemov. Z ekipo vrhunskih strokovnjakov sokreira razvoj in transformacijo energetske infrastrukture. Pred tem je zadnjih šest let je deloval v zasebnem sektorju, fokusiran v razvoj in trženje naprednih energetskih rešitev in storitev ter svetovanje. Tako doma, kot v tujini. Je energetski strokovnjak z dolgoletnimi operativnimi in strateškimi vodstvenimi izkušnjami iz elektro distribucije.
dr. Jurij Curk
dr. Jurij Curk, Elektro Ljubljana
Ima več kot 30 let praktičnih izkušenj na področju elektroenergetike, zlasti na distribucijskih in prenosnih elektroenergetskih omrežij. Deloval je na univerzi, pri načrtovanju in inženiringu, izvedbi kompleksnih projektov, proizvodnji opreme, ukvarjal se je s svetovanjem ter energetsko politiko. Od maja 2018 je zaposlen v Elektru Ljubljana kot svetovalec uprave za tehnološki razvoj. Ukvarja se s projekti povezanimi z e-mobilnostjo, prožnostnim odjemom in pametnimi omrežji.
dr. Gregor Černe, INEA
dr. Gregor Černe, INEA
Dr. Gregor Černe je raziskovalec in inženir z dolgoletnimi izkušnjami iz vodenja energetskih procesov, komunikacijskih omrežij ter industrijske energetike. Doktoriral je iz jedrske fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Kot vodilni inženir in vodja projektov v Inei je vpleten v številne razvojno-raziskovalne projekte na področju sistemov za upravljanje z energijo, nadzora bremen in pametnih omrežij s prožnostjo in aktivnim odjemom.
Joze Torkar
mag. Jože Torkar, Resalta
Je direktor področja operacij v podjetju Resalta in uveljavljen vodja na področju trajnostnega razvoja kritične infrastrukture, ki vključuje energetske in okoljske rešitve za javni in komercialni sektor, industrijo ter gospodinjstva. Ima izkušnje z uvajanjem novih tehnologij in inovativnih poslovnih modelov na področjih učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije in vodnega kroga v regiji JV Evrope. Je strokovnjak za optimiranje investicijskih vlaganj, zniževanje operativnih stroškov poslovanja in upravljanje s tveganji. Vizionar in učinkovit strateg, ki hitro oceni situacije, razvija visoko zmogljive raznolike time, oblikuje akcijske načrte, sproža in krepi medsektorsko ter meddržavno sodelovanje s ciljem doseganja visoke dodane vrednosti.
Ljupka Vrteva, Petrol
Ljupka Vrteva, Petrol
Ljupka Vrteva je magistrica inženirka strojništva, z zaključenim študijem Energetskega strojništva na Univerzi v Ljubljani. Aktivno je sodelovala v Laboratoriju za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo, v sklopu katerega je delala na več projektih. Na raziskovalnem področju se je v Laboratoriju za toplotno tehniko uspešno ukvarjala z razvojem ultratanke toplotne cevi pametnih telefonov ter s konvektivnimi procesi prenosa toplote v gravitacijskem in mikrogravitacijskem polju. Aktivno sodeluje pri pripravah in izvedbah različnih mednarodnih strokovnih dogodkov, ki jih organizira Zveza Strojnih inženirjev. Po končanem študiju se je v letu 2018 zaposlila kot razvojna inženirka v podjetju Petrol d.d. Leta 2020 je bila kandidatka za Inženirko leta. V letu 2021 je delala, kot razvojna inženirka za razvoj prezračevalnih in klimatskih naprav v podjetju Systemair. Podjetju Petrol d. d. se je ponovno pridružila leta 2022, kot razvojna inženirka na oddelku za razvoj investicijsko tehničnih rešitev v javnem in komercialnem sektorju.
Tadej Šinkovec
Tadej Šinkovec, MBA

Diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko univerze v Ljubljani v letu 2011, v letu 2018 pa zaključil mednarodno izobraževanja Magister poslovne administracije (MVBA). Je vodja službe za napredno analitiko v podjetju Elektro Ljubljana, kjer se je zaposlil v letu 2011. Je tudi član dveh mednarodnih CIRED delovnih skupin in član ali vodja več projektov na področju naprednega merjenja, upravljanja s podatki in drugih aktivnosti povezanih z merilnimi sistemi.

Tamara Lah Turnšek
Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

Svojo akademsko pot je začela na Inštitutu Jožef Stefan, kjer je doktorirala iz biokemije, zatem pa je bila dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo. Na fakultetah doma in v tujini je poučevala biokemijo raka na do in  po-diplomskem študiju. Bila je predsednica Sveta za Znanost in Tehnologijo, predsednica nacionalne “Komisije za uveljavitev enakih možnosti žensk v znanosti ” pri MIZŠ in članica Helsinške skupine v EU za “Ženske v znanosti”. Leta 2020 prejela Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Dejan Seršen
Dejan Seršen, Exor Eti
Dejan Seršen ima 10 let delovnih izkušenj na področju avtomatizacije procesov. Z zenon HMI in SCADA sistemi, ki bodo tema njegove predstavitve, se ukvarja zadnja 4 leta. Podjetju Exor-Eti d. o. o. se je kot aplikativni inženir priključil leta 2020, od letošnjega leta pa vodi program zenon za trge Slovenije, Hrvaške in BiH. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani gospodarski inženir elektrotehnike.
Mitja Koprivsek
Mitja Koprivšek, ETI Elektroelement

Mitja Koprivšek deluje kot izvršni direktor za strateški razvoj proizvodov v ETI Elektroelementu, kjer je zaposlen že od leta 1985.

Deloval je v različnih institucijah po Sloveniji: predsednik tehničnega odbora Slovenskega inštituta za standardizacijo SIST EPR, član sveta zavoda ICEM-TC, član sveta zavoda Tehnološki centerTC-SEMTO, član sveta zavoda centra odličnosti CO Namaste in tudi v tujini: član IEC (Mednarodna elektrotehnična komisija) SC tehnični odbor 23E in član delovnih skupin 23E WG1, WG2, WG7, član Cenelec (Evropska elektrotehnična komisija) tehnični odbor 23E.

PROGRAM

PROGRAM*

08.15

Registracija in sprejem udeležencev

09.00

KAKO Z INOVATIVNIMI PRISTOPI IZ ENERGETSKE KRIZE
Moderatorka: Mojca Černelč Koprivnikar, Prosperia

Novosti EU, REPowerEU in Slovenije na področju inovativnih pristopov zelenega
energetskega prehoda,

vabljeni predstavnik ministrstva

Motivacija
Zakaj je inovativnost ključna: primer Iskraemeco in IoT (od produktov do celostnih rešitev
pametnih omrežij in merjenj),
Luis Goncalves, Iskraemeco

CELOSTNI BREZOGLJIČNI PRISTOPI: OD E-MOBILNOSTI DO FOTOVOLTAIKE
Moon celostna rešitev zelene e-mobilnosti,
Dušan Lukič, Porsche Slovenija

OMIZJE INOVATIVNIH
Kriza je priložnost za inovativne: praktični napotki,

mag. Gorazd Lampič, ELAPHE pogonske tehnologije, vabljeni govorci (vodilni za inovativnost
in nove poslovne modele na področju energetike)

INOVATIVNI ENERGETSKI MODELI IN KOMERCIALIZACIJA
Mega trendi: sektorska integracija in nove priložnosti za inoviranje,
dr. Miha Bobič, Danfoss

Elesovi koncepti prihodnosti,
mag. Uroš Salobir, ELES

Razprava,
vabljeni govorci

UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z ENERGIJO
Koriščenje prožnosti aktivnih odjemalcev v Sloveniji postaja realnost,
dr. Jurij Curk, Elektro Ljubljana

Raziskovalni dosežki na področju prožnosti aktivnih odjemalcev,
mag. Igor Steiner, INEA

Zeleni energetski prehod v luči podnebnih sprememb in novega antropocena,
prof. dr. Tamara Lah Turnšek, Nacionalni institut za biologijo

OMIZJE Fotovoltaika in samooskrba,
Gregor Novak, Sonce in SunContract, mag. Borut Rajer, Borzen ter vabljeni govorci

VODIK – UPANJE ZA PRIHODNOST

NAJBOLJŠA INOVACIJA 2022: PRIMERI
Predstavitelji kandidirajo za naslov »najboljša inovacija 2022« po izboru udeležencev.
5-minutne predstavitve inovacij in 15 minutni razgovori s predstavitelji inovacij.
Udeleženci glasujejo: razglasitev zmagovalcev za najboljšo inovacijo 22.


* Celovita optimizacija sistemov daljinske energetike od odjemalcev do proizvodnje energije,

Tomaž Benedik, Danfoss Trata

* Potrebne sistemske prilagoditve naprednega merilnega sistema slovenskih elektrodistribucij,
mag. Igor Podbelšek, Elektroinštitut Milan Vidmar

* Vodenje in komunikacija pri proizvodnji el. energije iz obnovljivih virov ali baterijskih sistemih v eni
programski rešitvi,
Dejan Seršen, Exor Eti

* Sistem za upravljanje aktivnih odjemalcev v oblaku – Cloud EMS (Cloud Energy
Management System),
dr. Gregor Černe, Sebastijan Uršič, mag. Igor Steiner, INEA

* Dekarbonizacija ogrevanja v Termah Ptuj z energetskim pogodbeništvom,
mag. Jože Torkar, Resalta

* Zaščita enosmernih baterijskih tokokrogov v električnih vozilih in stacionarnih
baterijskih hranilnikih,
Mitja Koprivšek, ETI Elektroelement

* Nadzor TP z obdelavo množice podatkov,
Tadej Šinkovec, MBA, Elektro Ljubljana

* Kombinacija sončne elektrarne, baterijskega hranilnika in e-polnilnic,
Tadej Demšar, Petrol

* AMBER – Modularni baterijski hranilnik električne energije,
Ivan Štamol, C&G

* Sigma WEC – izkoriščanje energije morskih valov,
David Volk, Sigma energija

* Nove polimerne prevleke Nd-Fe-B magnetov za enostavno reciklažo,
dr. Benjamin Podmiljšak, Institut Jožef Stefan

* Računalniški program za napovedovanje potrebne toplote za dogrevanje vtočnega zraka
v mehanskem prezračevalnem sistemu,
Ljupka Vrteva, Petrol

STRATEŠKA OKROGLA MIZA ODLOČEVALCEV
Pospešeni zeleni prehod, krizni izzivi cen in kadrov ter inovativne rešitve,
mag. Nada Drobne Popović, Petrol in vabljeni govorci

16.00

Zaključek konference


* Organizator si pridržuje pravico do sprememb.

NASTOPITE Z INOVACIJO

Imate zanimiv primer inovacije na področju (zelene) energetike? Ne zamudite priložnosti in nastopite!

Mi bomo poskrbeli za izvedbo in organizacijo vrha inovativnih Inovacija energetike, ki vsako leto privabi številne prodorne deležnike iz različnih panog, ki delujejo na področju zelene energetike, vi pa sprejmite izziv, se prijavite in izkoristite izvrstno priložnost za predstavitev vašega primera iz prakse.

Prihodnost zelene energetike krojijo inovativni in pogumni, še zlasti v spremenjenih okoliščinah!

Prijava na novice
*Polja, označena z zvezdico, so obveznaPOSTANI POKROVITELJ

 

Pišite nam na info@prosperia.si ali nas pokličite na 031 717 599 za možnosti pokroviteljstva in skupaj bomo izbrali pokroviteljstvo, ki najbolje podpre vaše poslovne cilje.

Postani sponzor ikona KONTAKTIRAJTE NAS

Prijava na novice
*Polja, označena z zvezdico, so obvezna