Kandidati za najboljšo inovacijo 2023 (1. del)

Spoznajte pobližje prvih sedem inovativnih primerov, ki se bodo na jubilejni 15. Inovaciji energetike ’23 potegovali za prestižni naziv “najboljša inovacija 2023” po mnenju udeležencev in programskega sveta.

Inovacija energetike ’23, vodilno srečanje naprednih deležnikov iz energetike in industrije, tudi letos ponuja dva vzporedna panela, na katerih se boste seznanili z inovativnimi rešitvami, ki v času disrupcije energetike prinašajo zanimive poslovne priložnosti. V prvem sklopu predstavitev prevladujejo rešitve na področju shranjevanja energije.

Mag. Marko Sitar iz družbe Container nas bo seznanil z zanimivim modularnim kontejnerskim baterijskim hranilnikom, ki je namenjen predvsem za uporabo v industriji, lahko pa se ga uporablja med drugim tudi za rezanje konic in napajanje polnilnic za avtomobile. Modularni sistem občutno zmanjša čas od povpraševanja po električni energij do zagona baterijskega hranilnika, k čemur prispeva tudi možnost transporta kontejnerja (tovornjak, ladja, vlak) z že vgrajenimi baterijami in pretvorniškim delom.

Med govorci bo Matic Navotnik iz družbe TAB, kjer so razvili modularni industrijski hranilnik energije po imenu e.storage C183. Gre za rešitev na ključ, kjer lahko kupec izbira med hibridnim ali baterijskim razsmernikom različnih moči. Rešitev je modularna, saj lahko na enosmernem nivoju vežemo do 12 sistemov v eno celoto. Na izmeničnem nivoju razširitev nima omejitev. Hkrati bo integriran napredni sistem nadzora in upravljanja energije e.balance.

O hranilnikih energije bo govoril tudi dr. Primož Sukič iz UM FERI. Plod slovenskega znanja je avtomatizirana analiza števčnih podatkov električne energije, iz katerih se izračuna optimalna velikost hranilnika za dano podjetje. Avtomatizirana analiza bo na voljo javnosti preko spletne strani, podjetja pa si lahko z zgolj z nekaj kliki pridobijo avtomatizirano strokovno poročilo za ustrezno dimenzioniranje hranilnika, ki bo osnovano na podlagi njihovih lastnih podatkov rabe električne energije.

Sašo Kos iz družbe Kolektor Sisteh bo predstavil izgradnjo velikega baterijskega hranilnika, ki velja za enega od mejnikov v ponudbi rešitev energetske oskrbe industrijskim porabnikom oziroma večjim sistemom. Hranilnik moči 6 MVA in kapacitete 8,8 MWh, ki se vgrajuje v industrijskem kompleksu Kolektor v Idriji, vključuje pa v distribucijsko omrežje Elektro Primorska, bo podpora sistemskim storitvam v omrežju, obenem pa bo zagotavljal nemoteno proizvodnjo iz sončnih elektrarn ter odjemalcem zagotavljal zanesljivo in ekonomično oskrbo z električno energijo.

S hranilniki je povezan inovativni produkt, ki ga bo predstavil dr. Rok Lacko iz družbe GEN-I. Virtualna elektrarna GEN-I je napredni sistem za upravljanje z energijo, ki uporablja omrežje razpršenih energetskih virov, odjema in hranilnikov, tako da deluje kot enotna elektrarna s ciljem dodajanja vrednosti lastnikom proizvodnih virov in energetskemu sistemu kot celoti. Sestava virtualne elektrarne je skupek programskih orodij v oblaku in komunikacijskih povezav in naprav lociranih pri udeležencih (proizvajalcih ali porabnikih energije).

Celostno rešitev predstavlja t.i. optiMOON, pametni krmilnik, ki povezuje obračunski števec, sončno elektrarno, hranilnik električne energije, toplotno črpalko in električno polnilno postajo ter nato krmili med samo proizvodnjo in porabo električne energije. Dušan Lukič iz Porsche Slovenija in Tomaž Buh iz podjetja Amibit bosta predstavila, kako njihova rešitev preusmeri viške energije v hranilnik oziroma omeji proizvodnjo sončne elektrarne. Podatki se avtomatsko beležijo, uporabnik pa preko aplikacije upravlja in spremlja dogajanje vseh priključenih naprav v realnem času. Na ta način optiMOON neposredno niža stroške uporabnika z električno energijo in omrežnine.

Fleksibilni viri proizvodnje in porabe energije je nekaj, o čemer se trenutno veliko govori. Jan Bohinec iz družbe GEN-I bo predstavil algoritemsko platformo AlgoHub, ki z digitalnim dostopom v realnem času dostopa do velike večine Evropskih borz in tako predstavlja možnost avtomatiziranega ter algoritemskega trgovanja z električno energijo, zemeljskim plinom in ostalimi energenti. Platforma predstavlja enega izmed simbolov evolucije trga z električno energijo, kjer gredo trendi k vedno večjemu številu sklenjenih poslov z vedno manjšimi količinami na en posel, saj se narava poslovanja v sistemu z visokim deležem obnovljivih virov spreminja.

Pet-minutne predstavitve inovacij bodo potekale v dveh vzporednih vozliščih, ki jim bodo sledili 15-minutni razgovori s predstavitelji inovacij, nato pa bodo udeleženci dogodka preko glasovanja izbrali prejemnika priznanja za ”najboljšo inovacijo 2023”. Če želite predstavitve spremljati v živo in glasovati za svojega favorita, se lahko prijavite tukaj.

Ne pozabite, Inovacija energetike ’23 bo potekala 4. oktobra na Brdu pri Kranju, že kmalu pa bomo predstavili še drugo polovico prijavljenih inovacij. Ne zamudite!

Vabljeni tudi na naše druge vodilne dogodke s področja energetike, o katerih lahko preberete več tukaj. Vabimo vas, da se prijavite na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vseh naših dogodkov v 2023 in 2024, kot boste tudi zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Prijava na novice
*Polja, označena z zvezdico, so obvezna