Kaj letos prinaša Energetika in okolje ’23?

Letošnji Vrh zelene energetike bo v prvi vrsti posvečen izzivom, ki jih prinaša proizvodnja energije iz obnovljivih virov energije, pri čemer bomo naslovili tudi tveganja, ki se nanašajo na ESG. Prijavite se zdaj!

Kot je znano, bodo morala velika podjetja in družbe, ki kotirajo na borzi, od prihodnjega leta naprej objavljati redna poročila o svojih ESG aktivnostih. Mojca Markizeti iz Deloitte Slovenija predstavila, zakaj morajo podjetja pripraviti svoje ESG strategije in zakaj se čas izteka.

Zbiranje, analiza in interpretiranje ESG podatkov sicer prinaša kar nekaj izzivov, zato bo dr. Blaž Peternel iz SMARTIS-a pojasnil, kako lahko njihova celovita programska platforma izkoristi moč podatkov. T.i. orodje IBM Envizi pomaga konsolidirati podatke ESG, izračunati emisije toplogrednih plinov ali poenostaviti poročanje o trajnostnih aktivnostih.

Glede na to, da je sploh v zadnjem času proizvodnja energije iz obnovljivih virov sestavni del pri doseganju ESG ciljev, boste na dogodku slišali nekaj dobrih primerov iz prakse. Jošt Štrukelj bo predstavil edinstveno tehnološko rešitev, ki podpira delovanje skupnostnih samooskrb: SunContract energetsko tržnico. Model samooskrbnih skupnosti je primeren tako za gospodinjstva po vaseh in mestih, za povezovanje javnih ustanov pa tudi za podjetja. SunContract je skupaj s SONCE energija, ekskluzivnim partnerjem v Sloveniji, na tržnico priklopil že več tovrstnih skupnosti, o katerih boste več izvedeli na predstavitvi.

Borut Bizjak iz Petrola, kjer so na strateški ravni zavezani proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov, bo povedal, kako so zgradili eno največjih sončnih elektrarn v regiji – sončno elektrarno Suknovci, Vrbnik in Pliskovo, skupne inštalirane moči 22 MW ter pričakovane letne proizvodnje električne energije skoraj 30 GWh. Elektrarno sestavljajo tri lokacije, vse se nahajajo na področju Šibeniško-kninske županije na Hrvaškem, in bodo ustvarile dovolj zelene elektrike za kar 8.500 gospodinjstev.

Ali lahko voda in sonce pri proizvodnji električne energije sodelujeta z roko v roki? Marko Kenig iz HESS bo izpostavil pomen medsebojnega dopolnjevanja različnih virov obnovljive energije. Ob hidroelektrarni Brežice na spodnji Savi so tako zgradili prvo hibridno elektrarno v Sloveniji, ki proizvaja obnovljivo električno energijo iz vode in sonca, istočasno pa pretočna akumulacija omogoča shranjevanje viškov električne energije in deluje kot baterija. Ponoči, ko proizvodnja s pomočjo sonca ni mogoča, ta elektrarna s praznjenjem akumulacije proizvaja elektriko s pomočjo vode. Prav tako je ta sončna elektrarna prva v Sloveniji, ki proizvedeno elektriko oddaja v 110 kV energetsko omrežje.

Na dogodku bo nastopil tudi Branko Plešnik, direktor slovenske izpostave družbe ABB, ki bo premierno predstavil globalno gibanje za energetsko učinkovitost in zeleno voditeljstvo. Doslej se jim je pridružilo že več kot 300 podjetij.

Se vidimo 6. aprila na Brdu pri Kranju!

Vabljeni tudi na prihajajoče vodilne dogodke zelenega prehoda, o katerih lahko preberete več tukaj. Prijavite se na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vodilnih srečanj v 2023, kot boste zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna