Vodik: Slovenija je v Evropi paradni konj 

Ste vedeli, da je Slovenija glede vodika vsaj na obrambnem področju vodilna v Evropi? Tudi fuzija se pogosto omenja kot vlak, na katerega moramo nujno skočiti. Ne zamudite dveh omizij, na katerih bo tekla beseda ravno o teh dveh tehnologijah. Se vidimo že to sredo na Inovacija energetike ’22.

Mag. Janko Burgar iz podjetja Cosylab, in mag. Gorazd Lampič, Elaphe, bosta ponudila praktične napotke in razkrila vizijo glede mobilnosti in fuzije. Slišali boste, zakaj moramo biti drzni in inovativni ter zakaj je pomembno, da povežemo ključne deležnike, vključno s privatnim kapitalom in državo. Prisluhnite ”omizju inovativnih” nekaj pred pol enajsto dopoldne na Brdu pri Kranju.

Polkovnik Robert Šipec iz Ministrstva za obrambo in dr. Mitja Mori iz Fakultete za strojništvo pa bosta podrobneje predstavila vodikovo tehnologijo in panevropski projekt RESHUB, v katerem ima Slovenija eno od vodilnih vlog. Vodik je namreč kot energetski vektor izjemno primeren za skrajšanje logističnih poti, avtonomijo, znižanje emisijskega odtisa itd. Na MORSU so sicer glede vodika zelo dejavni. Skupaj z zgoraj omenjenim podjetjem Elaphe in še štirimi partnerskimi državami razvijajo električno lahko terensko vozilo na gorivne celice, tehnologijo pa bi lahko uporabili celo pri razvoju tankov, ki so težki 70 ton. Slišali boste tudi o drznih načrtih glede postavitev sončnih elektrarn na slovenskih vojašnicah, s pomočjo katerih bodo pridobivali vodik in poganjali vodikova vozila.

Ob tem velja omeniti, da je družba HSE konec septembra, kot vodilni partner oddala vlogo na razpis Horizon za projekt Severnojadranske čezmejne vodikove doline (t. i. North Adriatic Hydrogen Valley – NAHV), ki jo je pripravila skupaj s partnerji iz Italije in Hrvaške.

Se vidimo že to sredo na Inovaciji energetike ’22, kjer se letos obeta ena od rekordnih udeležb. Zadnje vstopnice si lahko priskrbite TUKAJ.

Vabljeni tudi na naše druge vodilne dogodke s področja energetike, o katerih lahko preberete več tukaj. Vabimo vas, da se prijavite na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vseh naših dogodkov v 2022 in 2023, kot boste tudi zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna