Prožnost v Sloveniji: Vse, kar morate vedeti

Ste v stanju ponuditi prožnost in ob tem zaslužiti? Če vas ta tema zanima, je Inovacija energetike ’22 pravo mesto, da s pomočjo strokovnjakov izveste, kakšno je trenutno stanje v Sloveniji.

Prožnost oziroma prilagajanje pomeni kratkotrajno znižanje ali povišanje obremenitve glede na potrebe omrežja.

Boris Turha iz Elektro Ljubljana bo predstavil sistem za celovito upravljanje fleksibilnosti, s katerim bodo praktično vsem odjemalcem, ki so priključeni na njihovo distribucijsko omrežje, še pred koncem leta omogočali sodelovanje na trgu prožnosti, hkrati pa tudi sami podali povpraševanje po fleksibilnosti v točkah omrežja, kjer jim prožnost lahko koristi.

O potrebnih sistemskih prilagoditvah naprednega merilnega sistema (NMS) slovenskih elektrodistribucij bo spregovoril mag. Igor Podbelšek iz Elektroinštituta Milan Vidmar. Podbelšek bo udeležence seznanil s potrebnimi prilagoditvami NMS Slovenskih elektro distribucij in SODO, da v kar največji meri podpre zeleni energetski prehod in se prepreči nevarnosti nasedle investicije.

S prožnostjo se ukvarjajo tudi v podjetju INEA, kjer poudarjajo, da podjetja s sistematičnim upravljanjem energije lahko dosegajo visoke prihranke. Zato vas bo mag. Igor Steiner seznanil z njihovimi raziskovalnimi dosežki na področju prožnosti aktivnih odjemalcev.

S prožnostjo je neizogibno povezana tudi fotovoltaika, h kateri se v zdajšnjih razmerah zatekajo številni industrijski in drugi odjemalci. Na omizju, na katerem bosta nastopila Jošt Štrukelj iz podjetja SONCE energija / SunContract in mag. Borut Rajer, direktor operaterja trga z elektriko Borzen, boste izvedeli več o tem, da se prožnost ne nanaša le na vir energije oziroma proizvodnjo električne energije, ampak tudi na odjem in hranilnike. Omizje bo naslovilo koristi storitev prožnosti za odjemalce in sistem.

Na Inovaciji energetike ’22, ki bo potekala 5. oktobra na Brdu pri Kranju, boste izvedeli več tudi o drugih naprednih pristopih reševanja energetske krize. Na voljo je le še nekaj vstopnic, ki si jih lahko priskrbite TUKAJ.

Vabljeni tudi na naše druge vodilne dogodke s področja energetike, o katerih lahko preberete več tukaj. Vabimo vas, da se prijavite na Novice, ki vas bodo seznanjale z novostmi vseh naših dogodkov v 2022 in 2023, kot boste tudi zato deležni ekskluzivnega dostopa in vpogleda v posnete dele zanimivih vsebin vodilnih dogodkov zelene energetske transformacije, ki jih pripravljamo za vas. Prijavite se tukaj. 

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna