Eksponentno od fotovoltaike do agrovoltaike

Ali sončna energija res lahko relevantno rešuje prehod na brezogljičnost?

O izkušnjah in zadnjem stanju tehnologije na področju fotovoltaike sta na Vrhu zelene energetike 2021, spregovorila dr. Robert Golob, predsednik uprave Gen-i in dr. Marko Topič, predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko. 

Izpostavila sta ekspotencialno rast fotovoltaike tudi v tradicionalno premogovnih državah, kot je Poljska in v svetu, kjer se fotovoltaika pojavlja predvsem v kombinaciji s hidroelektrarnami in agrovoltaiko, za katero je trenutno v Sloveniji umestitev v prostor problematična a vsekakor sijajna priložnost z dvojnimi koristmi. V prihodnje se tudi v Sloveniji na tem področju pričakuje nove priložnosti, saj se zakonodaja spreminja v smer dvojne uporabe zemljišč.

Fotovoltaika in Agrovoltaika

Hranilniki in nove tehnologije, ki bodo shranjevale energijo s pomočjo vodika, v zadnjem času pa se raziskuje tudi amoniak, se namreč hitro razvijajo, in bodo tako vsaj v desetih letih rešile zdajšnje pomisleke o spremenljivi in nezanesljivi proizvodnji energije iz sončnih elektrarn. Povedala sta tudi, da nekatere zadnje raziskave kažejo, da vključevanje razpršenih obnovljivih virov energije v manšem obsegu celo pozitivno vpliva na omrežje. 

Eno bolj učinkovitih umestitev sončnih elektrarn je mogoče najti v simbiozi s hidroeklekrarnami in njihovo pozicioniranje v bližini mest oziroma večjih porabnikov električne energije. Sogovornika sta poudarila, da se sončna elektrarna najhitreje od vseh obnovljivih virov povrne z vložkom v investicijo, kar se v Evropi kaže  tudi kot trend vlaganja v skupno investicijo posameznikov, ki so skupni lastniki elektrarne. Gre za novo obliko industrije oziroma nov poslovni model zelene transformacije, ki ga lahko posamezniki prepoznajo kot poslovno priložnost.

Prijava na novice
*Polja, označena z zvezdico, so obvezna