Za nami je praznik inovativnosti na področju energetskih rešitev

ELES

Tokratni 13. Vrh inovativnih v energetiki je potekal 7. oktobra 2021 v Ljubljani, v hibridni izvedbi. Udeleženci so lahko v živo ali preko spleta prisluhnili nagovorom in predstavitvam več kot 20 zanimivih govorcev.

Dr. Dejan Paravan, GEN-I, se je v uvodnem nagovoru dotaknil vprašanja, kaj Slovenija potrebuje, da do 2030 doseže razogljičenje. Spregovoril je tudi o dolgoročnih ciljih GEN-I, ki stavi na zeleno: okrepili bodo investicije v OVE in v digitalizacijo, kar bo posledično pomenilo tudi večanje števila zaposlenih.  

V nadaljevanju sta Uršula Krisper, Elektro Ljubljana, in Tomaž Dostal, Iskraemeco, predstavila mednarodni projekt Phoenix, katerega namen je povečati kibernetsko varnost v elektroenergetskih sistemih EU.

Gregor Goričar, ELES, je predstavil spajanje sektorjev ogrevanja in hlajenja z elektroenergetskim sistemom. Simeon Lisec, Telekom Slovenije, pa je udeležence seznanil, kako je elektromobilni koncept E8 zaživel v praksi. O IoT in celostnih novih rešitvah za uporabnike storitev GEN-I je spregovoril David Vidmar iz družbe GEN-I. 

 

Dejan Paravan

 

Na omizju upravljalcev inovacij, CINO, so Uroš Salobir, ELES, dr. Dejan Paravan, GEN-I, in Uroš Smolej, Iskratel, izpostavili načrtni in sistemski pristop k inovacijam. Strinjali so se, da inovativnost ni naključna, zanjo je potrebna tudi intuicija, strast, predvsem pa podpora vodstva podjetja.

 

V nadaljevanju smo prisluhnili sedmim inovativnim projektom in laskavi naziv Najboljša inovacija 2021 si je prislužil Dik Medvešček Murovec, GEN-I, za novo rešitev e_polnilne infrastrukture.

Preko spleta se je dogodku pridružil kot glavni govorec dogodka 13. Vrh inovativnih v energetiki, izvršni direktor novonastalega podjetja Hyvia, David Holderbach. Zelo zanimivo zgodbo vodikove prihodnosti na področju mobilnosti so podprla številna vprašanja občinstva. 

Tokratno srečanje smo zaključili s strateškim omizjem, kako s sodelovanjem pospešiti inovativnost deležnikov v energetiki. Na omizju so sodelovali Boris Kupec, GIZ DEE, Martin Novšak, Gen energija, in Martin Bratanič, Borzen. 

“Čeprav so inovacije vir blaginje, so zelo pogosto v samem začetku nepriljubljene in običajno najprej naletijo na odpor”, je zaključila moderatorka srečanja Mojca Černelč Koprivnikar in s tem opozorila, kako pomembna je podpora inovativnim, kar je tudi cilj vodilnega srečanja Inovacija energetike. Srčna hvala dragim udeleženkam in udeležencem ter cenjenim partnerjem za inovativno soustvarjanje zelene prihodnosti.

Se vidimo prihodnje leto na 14. Vrhu inovativnih v energetiki!

Še pred tem pa vabljeni na Energetiko in pravo 21 in Nove tehnologije v energetiki 21.

Prijava na novice




*Polja, označena z zvezdico, so obvezna